Könyvuniverzum

Karen Swan: Karácsonyi parti

2021. január 14. - Könyvuniverzum

Könnyedén azt gondolhatnánk, hogy ez egy klasszikus karácsonyi történet, ami egy ünnepi partiról szól.
Ez a könyv azonban sokkal, de sokkal több annál.

karen_swan_karacsonyi_parti.JPG

És még csak nem is kifejezetten karácsonyi könyv.
Amikor Declan Lorne, az utolsó ír lovag váratlanul jobblétre szenderül, az ősi cím vele együtt száll a sírba, birtokán pedig, amely az ország vad, délnyugati partvidékén található, három lánya osztozik. Az idősebb lányok, Ottie és Pip várakozásaiknak megfelelően kapják meg örökségüket, azonban mindenki meglepetésére - és csalódására - a legkisebb lány, a család fekete báránya, Willow örökli magát a kastélyt.

Miért Willow kapta a kastélyt? - Foglalkoztatja a család többi tagját, holott mindannyian tudják, hogy Willow hátára púp a kastély. Ám a könyvnek nem ez az egyetlen megválaszolandó kérdése, és ahogy szépen lassan közeledünk a történet végéhez sokkal árnyaltabb képet kapunk az egész családról, mint amit elsőre gondolnánk.

Oldalról-oldalra, sorról-sorra bontakozik ki a Lorne család története, ami sokkal összetettebb, mint a fülszöveg alapján elsőre számítunk rá. Ahogy haladunk a történetben, úgy nyílnak meg a Lorne lányok előttünk, úgy ismerjük meg őket centiméterről centiméterre araszolva az életükben.
Természetesen semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Egyszerre küzdenek a megélhetésük, a történelmi otthonuk megmentése és a családjuk összetartásán.

Ottie, a legidősebb nővér látszólag elégedett az életével, a birtok tengerparti részén él, és van egy titkos kapcsolata, de a barátjával szeretik egymást. Ám az életében minden csak látszat, a valódi szenvedélyét, a festést, habár önszántából, de az apja kedvéért abbahagyta, a barátja házas, és sokkal idősebb nála, és eddig még nem hagyta el a feleségét.

Pip, a vadóc, fiús lány, a lovak szerelmese, ezért apja ráhagyta az istállót és a lovakat. Pip többször sodorja veszélybe az életét, hogy megmentse a számára fontos dolgokat, és embereket. Senkit nem enged közel magához imádott lovain kívül, és látszólag nehezen tud felülkerekedni a régi sérelmein, ezért gyakran dacos azokkal akik szeretik őt.

Willow pedig évekkel ezelőtt elmenekült a családi birtokról egy sötét titok miatt, ami ráadásul a szüleitől való elhidegülésének is az okozója.

A titkaikra azonban sorra fény derül: Ottie, Willow és Pip számára egyetlen kérdés marad - képesek lesznek arra, hogy a jövőjüket egyengessék? Ehhez ugyanis egyszer s mindenkorra el kell engedniük a múltat.

A karácsonyi parti egyetlen hónap történéseit meséli el, azonban ez idő alatt hatalmas fejlődésen mennek keresztül a szereplők. Szinte mindegyikük új emberként várja a karácsonyt, és nem mellesleg mindhárom lányra rátalál a szerelem is.
Apjuk még halála után is gondoskodik a karácsonyi meglepetésükről, mindannyian az oly vágyott ajándékot találják a fa alatt.

Sokkal többet kaptam ettől a könyvtől, mint reméltem. Egy könnyed karácsonyi történetre számítottam, ehelyett mélységek és magasságok voltak, és olyan jellemfejlődés, amit öröm volt végigkísérni a lapokon. Egy pillanatig sem untam, olvasmányos és igazán szívmelengető a Karácsonyi parti.

Jó szívvel ajánlom az év bármely részében, ha szeretitek az olyan családi történeteket, amelyekben semmi sem magától értetődő, ahol meg kell dolgozni a boldogságért, de aztán az végül eláraszt bennünket. Mert Karen Swan könyve szerintem pontosan ilyen.

A könyv, a 21.Század Kiadónál jelent meg, ahol meg is vásárolhatjátok: Karen Swan: Karácsonyi parti


karacsonyi_parti.JPGKaren Swan: Karácsonyi parti

21. Század Kiadó, 2020

Fordította: Alföldi Zsófia

 

süti beállítások módosítása